Reservebril mee op vakantie

reservebril verplicht op vakantie

Wat veel mensen niet weten, is dat in veel landen het verplicht is om een reservebril in de auto te hebben. Op sterkte wel te verstaan.

In de meeste auto’s ligt wel een zonnebril. Handig als deze voor de grijp ligt als je ineens vol in de zon rijdt. Dat is zeker goed.

Draag je contactlenzen, dan moet er een reservebril aanwezig zijn in de auto. Draag je een bril, dan moet er ook een reservebril in de auto liggen.
En wel op de juiste sterkte.

Reden is dat er altijd wat met je lenzen of huidige bril kan gebeuren en dat je dan alleen verder kunt rijden als je een goede reservebril hebt.

Niet ieder land heeft deze verplichting, maar het is slim om het wel in de auto te hebben.

Een lijst met enkele populaire vakantielanden waar de verplichting geld of waar een advies voor is, zie je hieronder.

Code in rijbewijs

Heb je de code 01.06 op je rijbewijs staan, zorg er dan voor dat je altijd de bril of contactlenzen gebruikt als je een auto bestuurd. De boetes kunnen aardig oplopen in het buitenland. Lees meer over code 01.06 in het artikel Code 01.06 op het rijbewijs.

Cyprus

In Cyprus wordt bestuurders geadviseerd altijd een zonnebril mee te nemen in de auto.

Duitsland

Het meenemen van een reservebril in de auto is in Duitsland niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Frankrijk

Het meenemen van een reservebril in de auto is in Frankrijk niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Italie

Het meenemen van een reservebril in de auto is in Italië niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Nederland

Het hebben van een reservebril in de auto in Nederland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie te voorkomen.

Oostenrijk

Het meenemen van een reservebril in de auto is in Oostenrijk niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Portugal

Het meenemen van een reservebril in de auto is in Portugal niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Spanje

Het meenemen van een reservebril in de auto is in Spanje niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Aanvulling lijst met landen

De lijst is niet compleet. Staat het land er niet tussen waar je naar toe gaat en wil gaan autorijden, controleer vooraf via bijvoorbeeld de ANWB of er een verplichting is.
Laat het ook in de reacties hieronder weten, dan kunnen we de lijst bijwerken, handige voor andere lezers.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

Voor een goede bril of reservebril kun je terecht bij jouw oogzorgspecialist. Deze kan je ook adviseren als je een reserverbril naar je contactlenzen wil hebben.

   2 Comments

   1. Volgens de kop van het artikel is het verplicht.
    lees je even door is het nergens verplicht.

    wat is dit voor suf bericht!

   2. Beste Elvis,
    Je hebt helemaal gelijk. De kop is aangepast.
    In sommige landen was de reservebril een verplichting en dat is nu een advies geworden. Voor beroepschauffeurs kan het wel weer anders zijn in de diverse landen. Maar daar gaat dit artikel niet over.

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.