Zwangerschap en contactlenzen

Zwangerschap en contactlenzen

De zwangerschap is vaak het mooiste wat vrouwen kan overkomen. Soms zijn er ook wel eens wat ongemakken, zoals last krijgen van de contactlenzen.

Tijdens de zwangerschap verandert er een hoop in het lichaam van de vrouw. Zo verandert naast de hormoonhuishouding ook de vochthuishouding en de productie van eiwitten in het lichaam.

Traanvocht tijdens de zwangerschap

Het traanvocht kan onder invloed van de zwangerschap veranderen in hoeveelheid en in samenstelling. Soms neemt de hoeveelheid traanvocht af, waardoor men droge ogen ervaart of wordt er juist extra traanvocht geproduceerd waardoor je soms begint te tranen. De hoeveelheid traanvocht heeft invloed op het comfort van de lenzen. Merk je dat de contactlenzen niet meer goed zitten, neem dan contact op met de oogzorgspecialist. Het kan zijn dat je (tijdelijk) een ander type contactlens of contactlensmateriaal moet gebruiken.

De samenstelling van de eiwitten verandert tijdens de zwangerschap

De verandering in hoeveelheid traanvocht kan de concentratie van de eiwitten doen veranderen. Ook kan de samenstelling van de eiwitten zelf veranderen. Je kunt hier last van krijgen met de contactlenzen. Er kunnen vetten en eiwitten op je contactlenzen komen, waardoor de contactlenzen niet meer comfortabel aanvoelen. Je oogzorgspecialist kan beoordelen wat de beste (tijdelijke) oplossing is: andere contactlenzen of wellicht een ander schoonmaakvloeistof. Eén ding is duidelijk: je hoeft er niet mee rond te blijven lopen.

De sterkte van de ogen kan schommelen tijdens de zwangershap

Onder invloed van de zwangerschap kan de oogsterkte schommelen. Zo ervaren sommige vrouwen ineens wazig zicht. Neem gerust eens contact op met de oogzorgspecialist. Deze kan tijdelijk een andere sterkte contactlens aanraden.

Invloed van de zwangerschap op de ogen, na de geboorte

Een zwangerschap heeft veel invloed op het lichaam, ook na de geboorte. Het duurt enkele maanden voor de hormoonhuishouding weer in de toestand is van voordat je zwanger werd. Het geven van borstvoeding vertraagd dit. De oogzorgspecialist kan helpen om het comfort van de contactlenzen in deze periode te vergroten en je zicht optimaal te houden.

Zwanger en op zoek naar een oogzorgspecialist?

Onderstaande oogzorgspecialisten geven je graag advies over je ogen en contactlenzen tijdens je zwangerschap. Blijf vooral niet rondlopen met zorgen rond je ogen, want vaak is een oplossing simpel en doeltreffend.

   1 Trackback / Pingback

   1. De ongemakken van contactlenzen bij zwangerschap

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.